De hond is de eerste diersoort die de mens uit de natuur naar zich toe heeft gehaald: voor gezelschap, plezier en voor bepaalde doeleinden. Om te waken, te helpen jagen, te speuren. De eerste tekenen dat mensen en honden samen optrokken dateren uit de vroege prehistorie van de mens.

Het ontstaan van vachtsoorten

Gedurende duizenden jaren is de mens de hond gaan selecteren en fokken voor heel specifieke doeleinden. Daar zijn talloze verschijningsvormen en vachtsoorten uit voort gekomen. En meestal had de vachtsoort ook een bepaald 'nut'. Hij paste bij het 'gebruik' van de hond, maakte de hond geschikt voor dat werk en beschermde de hond. Vandaag dragen deze hondenrassen, eeuwenoude rassen veelal, nog steeds deze gebruiksgerichte vachten, maar de honden worden niet meer voor het werk ingezet waar ze voor bedoeld waren. Dat betekent dat er extra aandacht moet zijn voor het vachtonderhoud: de vachten 'vernieuwen' zich niet meer zondermeer vanzelf, het vernieuwingsproces vindt niet meer op het boerenerf plaats maar op het parket in de woonkamer, en de vacht slijt niet meer op een natuurlijke manier, zodat de hond daadwerkelijk last van z'n eigen vacht kan krijgen, als we niet een handje meehelpen bij het onderhoud.

Er zijn grofweg honden met warme, dikke vachten om altijd buiten en bij het vee te zijn (diverse soorten 'herdershonden'), honden met vachten speciaal geschikt om te zwemmen en wild uit het water te halen (Spaniels, Retrievers, Waterhonden), honden met een waterafstotende, makkelijk te onderhouden, harde bovenlaag met een onderlaag om ze warm te houden (terriers, draad- en stokharige jachthonden), honden met koude- en warmte- isolerende vacht om de barre kou te kunnen weerstaan (poolhondsoorten) en, niet onbelangrijk: gezelschapshonden met mooie, sluike, lange haren zuiver om het plezier van hun schoonheid maar wel in de veronderstelling dat iemand de tijd had ze dagelijks secuur te kammen (Shi-Tsu's, Pekineesjes, Havaneesjes; honden die bijvoorbeeld aan het Chinese Keizerlijke Hof werden gehouden, die amper buiten kwamen en onderhouden werden door personeel. En er zijn nog veel meer vachten, waar boekwerken over vol geschreven zijn, voor wie daar belangstelling voor heeft een ware passie om je in te verdiepen.

De meeste vachtsoorten hadden dus ooit een bepaald nut, in relatie tot de functie van de hond. Van deze 'gebruikswaarde' van de vacht wordt vandaag weinig gebruik meer gemaakt, want de meeste hondenrassen, ook de rassen die speciaal voor een bepaald gebruik werden gefokt, houden wij vandaag gewoon voor ons plezier. Wel vereist iedere vachtsoort een specifieke behandeling in de trimsalon.


Stugge, harde (jacht)hondenvachten:
de ruige natuurhonden


>>plukken<<

harde vacht plukkenDe vachten van jachthonden, die vroeger door het ruige leven op boerderij en jachtveld 'zich vanzelf vernieuwden' (bijvoorbeeld Terriers; harde plukvachten) behoeven nu periodiek onderhoud, omdat deze 'natuurlijke slijtage van de bovenvacht' niet meer plaatsvindt. In de trimsalon bootsen wij dit natuurlijke slijtageproces na, door de honden om de drie, vier of zes maanden te 'plukken'. Plukken is het wegnemen van de oude bovenvacht die voldoende los is om geplukt te worden. Na het plukken heeft de vacht weer voldoende ruimte om te vernieuwen, en blijft de kwaliteit van de vacht mooi. Rassen die deze behandeling krijgen zijn oa de Jack Russel Terrier, de Airdale Terrier, de Duitse Staande jachthond, de Tekkel (ruwharig), Cairn Terrier, de Schnautzer (dwerg- middenslag en reuzen-) de West Highland White Terrier, de Schotse Terrier, de Border Terrier, de Norwich Terrier. Bij sommige van deze rassen heeft de vacht niet meer de oorspronkelijke, harde kwaliteit, omdat door fokinvloeden de nadruk niet meer op deze vachtkwaliteit ligt. Dat zie je tegenwoordig vaak bij de Schnautzer. Hardharige rassen die geen harde haren (meer) hebben vereisen in hun vachtbehandeling maatwerk die past bij de eigenschappen van het haar.


Honden met wol:
de 'wolf in schaapskleren....'


>>ontwollen<<

ontwollen van de vachtHonden met overmatige wolontwikkeling die ooit bedoeld was om ze buiten warm te houden behoeven moeten nu regelmatig onderhoud: de hond is niet meer altijd buiten, en door de inwerking (vloer)verwarming raakt de onderwol van slag, en laat deze los. Vaak bereikt zo een verharingsproces pakweg twee keer per jaar een piek: je hebt dan het idee dat je maar het beste de hele dag met de stofzuiger achter de hond aan kunt lopen. Op deze momenten kan een bezoek aan de trimsalon een grote verademing zijn. de hond wordt professioneel en grondig van overdadige wol bevrijd en je kunt er thuis weer een tijdje mee vooruit. Honden die onder deze groep vallen zijn bijvoorbeeld de Herdershond, de Berner Sennenhond, diverse Franse Herdershonden ooit bedoeld om buiten op vee te passen, maar ook de Labrador Retriever, een ander type hond weliswaar, maar ook heel erg gevoelig voor wolontwikkeling en enorm overlastgevende verhaar-aanvallen.


Honden met lange haren:
de Diva's onder de honden


>>knippen<<

langevacht knippenGezelschapshonden in de meest uiteenlopende maten en soorten, en kruisingen tussen verschillende gezelschapshonden (bijvoorbeeld de Shi-Tsu gekruisd met Malteser) zijn terecht erg geliefd wegens hun karakter en ongecompliceerdheid. Maar niet iedere eigenaar zit te springen om de overmatig lange haren die deze hondjes hebben. Het is veel kamwerk, ze worden erg nat in de regen, en sommige vachten neigen er toe erg te klitten. Daarom kiezen de meeste eigenaren er voor deze langhaarvachten om de pakweg drie maanden bij te knippen. Dat maakt het onderhoud een stuk gemakkelijker. De meeste klanten met dit soort hondjes komen pakweg om de drie maanden in onze trimsalon voor een 'grote beurt': kammen, wassen, en pakweg de helft er af. Sommige klanten hebben een voorkeur voor geheel kort scheren, vooral in de zomer. Kortom, alles kan met deze vachten, en het is aan u welke coupe het beste bij uw hond past, en bij uw motivatie tijd te besteden aan kamwerk.


Lang haar wat lang moet blijven!


>>kammen, ontwollen<<

lange vacht verzorgenDe Havanees, de Bearded Collie, de Pekinees en de Hollandse Schapendoes komt in onze praktijk meestal vooral voor kammen, ontwollen (indien nodig) en wassen; voetjes netjes maken – maar NIET knippen. Wij gebruiken professionele shampoo's, en het is een genot voor het oog deze honden met schone, lange en wapperende haren weer de trimsalon uit te zien lopen.


Korte vachten


>>'harken', ontwollen<<

korte vachtWie denkt dat korte vachten, zoals bijvoorbeeld die van de populaire Labrador Retriever, de Boxer of de kortharige Jack Russel, onderhoudsarm zijn, die komt bedrogen uit. Juist de kortharige honden verharen vaak dramatisch meer dan langharige honden, vooral als ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn. En dat is, als je er even over doordenkt, ook logisch. Iedere hond heeft erfelijk bepaald een bepaalde haarlengte. Als die lengte is bereikt, dan wordt het haar oud, valt uit en wordt vervangen door een nieuw jaar. Korte haren zijn veel sneller 'oud' dan lange haren, omdat ze veel sneller hun maximale lengte hebben bereikt. Omdat de vervangingscyclus dus korter is, verharen ze meer. Dat kan bij bijvoorbeeld de Labrador, of bepaalde Bullterrier soorten, dramatische vormen aannemen, vooral als er ook nog een wollige ondervacht 'uitgegooid' wordt. Zo een hond loopt langs je zwarte broek en ......de ervaringsdeskundige weet dan wat de gevolgen zijn.

Alhoewel de korthaar altijd behoorlijk zal blijven verharen, kunnen wij u in de trimsalon goed helpen de verhaarpieken (meestal tweejaarlijks) te helpen door te komen. Door te ontwollen, te 'harken' (met speciale kammen lossenwol verwijderen), te wassen en met een sterke luchtstroom te drogen. U bent er dan van verzekerd dat een behoorlijk percentage van de losse haren bij ons in de trimsalon achterblijft (letterlijk tot aan het plafond!) en niet meer bij u op het parket ligt. Ook deze behandeling moet, wilt u echt duurzaam rendement hebben, periodiek herhaald worden. De timing van de behandeling hangt af van de snelheid van de verhaarcyclus van uw hond.


Kortharige honden met huidplooien


 >>wassen, 'harken', ontwollen<<

Kortharige honden met huidplooien behoeven hetzelfde vachtonderhoud als kortharige honden zonder huidplooien, maar hebben nog extra probleem: bij extreem diepe huidplooien kunnen deze nogal onaangenaam gaan ruiken. U kunt dat zelf onderhouden door met zachte, huidvriendelijke hondenshampoo's de huidplooien tussentijds goed schoon te houden, en zo droog mogelijk. Je moet er goed op letten dat deze huidplooien niet gaan smetten, sommige honden kunnen daar gevoelig voor zijn. In de praktijk zien wij dat deze honden vaker bij ons komen om gewassen te worden dan andere kortharige rassen, zoals de Labrador of de Duitse Staande, die geen geurgevoelige huidplooien hebben. Huidplooigevoelige rassen zijn alle honden met korte neuzen en brede koppen: bijvoorbeeld Engelse Bulldogs, Mopshondjes, Bullmastiffs. Tussen een Mopshondje en een forse Bullmastiff zit natuurlijk een enorm verschil in bewerkelijkheid (en water- en shampooverbruik). Dat verschil vertaalt zich in de prijsafspraak die we daarover maken. Maatwerk.