Bel nu
06-21265487
Binnen een week een afspraak.

header 500hoog

Trimsalon
"De Wallenberg"

Artikelindex

De hond is de eerste diersoort die de mens uit de natuur naar zich toe heeft gehaald: voor gezelschap, plezier en voor bepaalde doeleinden. Om te waken, te helpen jagen, te speuren. De eerste tekenen dat mensen en honden samen optrokken dateren uit de vroege prehistorie van de mens.

Het ontstaan van vachtsoorten

Gedurende duizenden jaren is de mens de hond gaan selecteren en fokken voor heel specifieke doeleinden. Daar zijn talloze verschijningsvormen en vachtsoorten uit voort gekomen. En meestal had de vachtsoort ook een bepaald 'nut'. Hij paste bij het 'gebruik' van de hond, maakte de hond geschikt voor dat werk en beschermde de hond. Vandaag dragen deze hondenrassen, eeuwenoude rassen veelal, nog steeds deze gebruiksgerichte vachten, maar de honden worden niet meer voor het werk ingezet waar ze voor bedoeld waren. Dat betekent dat er extra aandacht moet zijn voor het vachtonderhoud: de vachten 'vernieuwen' zich niet meer zondermeer vanzelf, het vernieuwingsproces vindt niet meer op het boerenerf plaats maar op het parket in de woonkamer, en de vacht slijt niet meer op een natuurlijke manier, zodat de hond daadwerkelijk last van z'n eigen vacht kan krijgen, als we niet een handje meehelpen bij het onderhoud.

Er zijn grofweg honden met warme, dikke vachten om altijd buiten en bij het vee te zijn (diverse soorten 'herdershonden'), honden met vachten speciaal geschikt om te zwemmen en wild uit het water te halen (Spaniels, Retrievers, Waterhonden), honden met een waterafstotende, makkelijk te onderhouden, harde bovenlaag met een onderlaag om ze warm te houden (terriers, draad- en stokharige jachthonden), honden met koude- en warmte- isolerende vacht om de barre kou te kunnen weerstaan (poolhondsoorten) en, niet onbelangrijk: gezelschapshonden met mooie, sluike, lange haren zuiver om het plezier van hun schoonheid maar wel in de veronderstelling dat iemand de tijd had ze dagelijks secuur te kammen (Shi-Tsu's, Pekineesjes, Havaneesjes; honden die bijvoorbeeld aan het Chinese Keizerlijke Hof werden gehouden, die amper buiten kwamen en onderhouden werden door personeel. En er zijn nog veel meer vachten, waar boekwerken over vol geschreven zijn, voor wie daar belangstelling voor heeft een ware passie om je in te verdiepen.

De meeste vachtsoorten hadden dus ooit een bepaald nut, in relatie tot de functie van de hond. Van deze 'gebruikswaarde' van de vacht wordt vandaag weinig gebruik meer gemaakt, want de meeste hondenrassen, ook de rassen die speciaal voor een bepaald gebruik werden gefokt, houden wij vandaag gewoon voor ons plezier. Wel vereist iedere vachtsoort een specifieke behandeling in de trimsalon.

OPENINGSTIJDEN:
Maandag t/m zaterdag van 8:00 tot 17:00
Afspraken na 17:00 of op zondag mogelijk

ADRES:
Wallenbergstraat 34
2131 TW Hoofddorp

RESERVEREN OF ANNULEREN:
Telefoon 06-21265487 (gedurende werktijden)
APP/SMS      06-21265487
E-mail   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons ook op InstagramTwitter en Facebook voor acties en aanbiedingen!

Onze laatste Tweets

 

Web design & development Artenweb.nl