1. Honden wassen

Het is echt niet zo dat alle honden gewassen moeten worden. Sommige hondenvachten hebben een hoog 'zelfreinigend vermogen', zoals veel jachthonden. Het zijn dus de ouderwetse 'werkhonden' van de jagers, die zichzelf vrij schoon houden. Voor Retrievers geldt, ook voor de Golden, dat die een natuurlijke vetlaag hebben, die ze relatief droog houdt, ook wanneer het nat weer is. Het water 'parelt' er als het ware van af, en bereikt niet de warme wol-laag.

honden wassen

Dat ligt anders voor de langharige vachten, en ook voor veel kortharige honden. Meestal wassen wij die wel in onze Trimsalon, ware het alleen al omdat je ze dan mooier in model kunt knippen. Voor de kortharige vachten geldt, dat de overlast door verharen thuis veel minder is als je ze in een bepaalde regelmaat 'harkt' (losse haren verwijderen), wast en droogblaast met een flinke luchtdruk. Dan zitten alle losse haren in de Trimsalon op het plafond, en liggen die niet meer bij u thuis op het laminaat. Wij hebben een aantal Labrador Retrievers en Rottweilers op deze manier in behandeling, die, gekozen voor een regelmaat van pakweg om de twee, drie maanden, op deze manier duidelijk minder verharen, thuis. Kiest u met uw kortharige hond (Labrador, Boxer, Dalmatier, Bulldog, kortharige Jack Russel) voor eenmalige onthaar- en wasbeurten, wacht u dan totdat u de wollige, oudere haren duidelijk 'uit de bovenvacht ziet puilen': dat is het moment dat de vacht zich aan het vernieuwen is, en dan heeft u thuis het meeste rendement van een eenmalige wasbeurt in de Trimsalon.

2. Niet wassen met klitten

Als uw hond verklit is, omdat deze bijvoorbeeld ergens gelogeerd heeft, of na een vakantie op de camping en in het bos, dan kunt u de hond beter niet wassen met klit en al! Wanneer u uw hond met klitten en al in bad stopt, dan vervilten de klitten alleen maar erger. Verstandiger is het éérst de klitten er uit te kammen, en dan pas te wassen. Dat is een behandeling die wij uiteraard graag van u overnemen. Wij doen dat veel met langhaarhonden die ook lang moeten blijven: de Briard, de Hollandse Schapendoes, de Bobtail, verschillende varianten op zogenaamde 'Waterhonden', de Havanees, de Shi-Tsu die lang moet blijven, de Malteser, de Bordercollie en alle langharige kruisingen die daar op lijken. Goed onthouden: wassen met klitten maakt het klittenprobleem alleen maar erger!

3. Niet borstelen, maar kammen!

Als het eenmaal zo ver is dat uw hond in de klit is geraakt, dan zult u die klitten nooit kunnen verwijderen door te borstelen. Wel kunt u beginnen met borstelen, maar slechts met een kam (grover of fijner, al naar gelang de soort vacht) krijgt u de klitten er goed uit. Dat geldt ook voor overtollige wol. Wanneer u wollige vachten alleen maar borstelt, dan kan daarvan het gevolg zijn, dat u de wol 'naar beneden duwt': oppervlakkig gezien ziet de vacht op de rug er best wel netjes uit, maar onder de bovenvacht stapelt zich de wol met klitjes op, laagje op laagje.

4.Wilt u goed leren kammen?

Natuurlijk vinden wij het fijn wanneer de hond met lange haren redelijk onderhouden in de Trimsalon komt. Voor u scheelt dat in uw portemonnaie, en voor de hond, en mij als trimmer, is dat ook minder belastend. Wij merken dat veel mensen wel goede bedoelingen hebben, maar de 'handigheid' missen goed door te pakken met kammen. Bevreesd de hond pijn te doen, of niet in de gaten hebben waar de klitjes zich opstapelen, en hoe je die loswerkt. Wij geven desgewenst graag 'kamles'. Op termijn verdient u dat geld gemakkelijk weer terug, door namelijk minder vaak naar de trimsalon te hoeven wegens klitten, en door goedkoper uit te zijn voor een kam- en wasbeurt omdat uw hond geen grote onderhoudsachterstanden heeft. Voor kamles spreken wij een moment af dat het niet druk is in de praktijk: meestal geven wij dit soort lessen op zaterdag, met een gezellig muziekje en een bak koffie er bij.